30 éves a WIZO

30 éves a WIZO

Harmincéves vagyok

A címben írt párhuzam jutott eszembe, amint megkaptam a hivatalos meghívót az adományozásáról, önkéntességéről, a zsidó kultúrához kötődéséről az utóbbi időben elhíresült WIZO-nak. Magam is éppen három évtizede tartozom a közösséghez éppen egyik korábbi elnöke, Vadas Vera hívására.  November 17-én, kora délután találkoztunk a Bajza utca egyik csodás hajdani, mára megújult villájában, a MAZSÖK székházban.

Akkor egy kis kitérő. A Harmincéves vagyok a korosztályom kedvelt előadása volt a Vígszínházban. A sikeres produkció Presser Gábor és Adamis Anna musicalje, mely hazánk felszabadulásának 30. évfordulójára íródott. A bemutató 1975 március 14-én volt. Olyan emlékezetes zenei számok fűződnek hozzá, mint a Menni kéne, a Valaki mondja meg, vagy a Ringasd el magad. Szóval mi, a WIZO-hoz tartozók is éppen 30 éve szabadultunk fel és folytathattuk a zsidó identitású közösség építését.

Az alkalomra megjelentek láthatóan őszinte örömmel fogadták egymást, a megjelent hivatalos vendégeket. Mi tagadás a pandémia sok személyes együttlétre nem adott lehetőséget. A terített asztalok mellett ülőket Memon Katalin a  WIZO elnöke  köszöntötte a tőle megszokott rövid, tartalmas beszédében. Felsorolta a korábbi elnököket, akik közül idő hiányában, vagy  egészségi állapotuk miatt sajnálatunkra egyikük sem jelent meg. Számadást hallhattunk az elmúlt időszak tevékenységéről és nem utolsó sorban a korábbi gyakorlatnak megfelelően Kati kis üveg pezsgővel köszöntötte az 5-re illetve 0-ra végződő számmal jelzett születésnaposokat. A 75 évesek jelentették a derékhadat, Busa Mártink 85 esztendős lett, Salamon Editként pedig 90 esztendős. Isten éltesse őket egészségesen, békében!

A terítékről hamar a tányérokba került a sok finomság és igazán kellemes beszélgetések közepette folytatódott a 30 éves évfordulót ünneplők találkozója. Örömünkre megtisztelte az összejövetelt Szerdócz Ervin, az újpesti zsinagóga főrabbija és eljöttek a tiszteletbeli tagok, a segítőkész férjek is.

Kicsit megelevenedett a WIZO 30 évet rögzítő, nyomtatásban megjelent kiadványa is. Reméljük még együtt leszünk a 40. évforduló ünneplésekor is.

V.A.